In de beginjaren maakte streetwear vooral gebruik van grote, loszittende kleurrijke stukken en kwam pas echt op gang in de jaren negentig toen merken als Kani en Blac Label kleding begonnen te ontwerpen die sterk beïnvloed was door streetstyle. In losse vorm kan streetwear-kleding worden beschouwd als de draagbare adolescentie van de Britse mode.

Dit is waar de kleding vandaan komt. In het Verenigd Koninkrijk, Europa en Amerika komt het grootste deel van de streetwear-kleding vandaan. Door de ineenstorting van de Britse economie tijdens de recessie van 2008 daalde de verkoop van streetwear in 2009 met ongeveer 9%, wat de eerste daling van de verkoop was sinds 1997.

Waarom zijn ze zo populair? Het is eigenlijk heel simpel. Streetwear en skateboarden is zo’n beetje een miljoenenbusiness. Als dat waar is, zou streetwear per definitie een dure modezaak zijn. Omdat het gebaseerd is op een jonger publiek, heeft streetwear meestal geen last van de recessie. Omdat jongeren niet zoveel uitgeven, eisen ze waar voor hun geld.

In de recessie hebben streetwear- en skateboardmerken zich aangepast aan deze nieuwe trends door gloednieuwe betaalbare merken op het gebied van skateboard en streetwear te creëren. Dit was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. Maar terwijl de recessie de wereldeconomie bleef beïnvloeden, is er een nieuw patroon ontstaan. De tapes, pins, draden en stickers zijn allemaal veranderd van functionele artikelen in modieuze artikelen. De prijzen zijn gedaald, waardoor de concurrentie is geëvolueerd en we meer en meer betaalbare merken zien die kwaliteitsartikelen maken. Dit is natuurlijk geweldig voor de consument.

Door de groei van het internet en de elektronische handel is het voor mensen gemakkelijker geworden om over de hele wereld te winkelen in plaats van in hun eigen omgeving. Dit maakt het uiteraard voordeliger om streetwear online te kopen. Nu hebben veel streetwear-merken online webshops die u kunt bezoeken en rechtstreeks vanuit uw eigen huis kunt bestellen. Er zijn nog veel meer gespecialiseerde kledingwinkels op het internet, ook voor andere kledingstijlen. Het lijkt erop dat de beste manier om te winkelen op dit moment is om online te gaan.

Vroeger moest je vaak naar een winkel om een kledingstuk te kopen. De enige manier waarop je de nieuwste kleding kon krijgen was door te vragen naar een uitverkoop als je de uitverkoop miste. Zelfs als je een goed paar schoenen of een spijkerbroek uit een winkel haalde, moest je vaak een maat kiezen die misschien niet zo goed zou passen als wanneer je in een winkel had gekocht. Als u een speciaalzaak op internet bezoekt, bespaart u tijd en geld en wordt u gewoonlijk (gratis) naar een winkel in uw buurt gebracht, waar u een kans kunt maken op een artikel dat niemand anders heeft, meestal voor een zeer goede prijs. U kunt ook andere streetwear kleding op het internet kopen, zodat u, als ze niet passen, ze misschien kunt laten aanpassen.

Bovendien, sinds het internet het zo goedkoop heeft gemaakt om streetwear te kopen, wie wil er nu niet af en toe een beetje geld besparen? Of je nu op zoek bent naar retro sneakers, t-shirts of een nieuwe hoodie, op het internet vind je vast en zeker de perfecte shop. Je hoeft er niet eens je eigen huis voor uit! Het internet heeft winkelen naar een heel nieuw niveau getild. Als we maar een paar muisklikken verwijderd zijn van een uitstekende deal, waarom zouden we dan nog blijven hangen in de winkelstraten?

Zoals met alles heeft ook het internet de winkeleigenaars voor een aantal problemen gesteld. De pioniers van het internettijdperk zijn altijd uiterst voorzichtig geweest met hun klanten (geen woordspeling bedoeld) en nu worden zij geconfronteerd met het schrikbeeld van fraudeurs en identiteitsdieven. Wanneer u online winkelt, is er bijna geen manier om fraude en/of diefstal te voorkomen, vooral wanneer u een debetkaart gebruikt. Gelukkig zijn er op het internet enkele oplossingen te vinden die u zullen helpen uw online persona veilig te houden. Gelukkig kunt u, als u hebt vastgesteld dat een site frauduleus is, met uw creditcard de site melden en vragen of u de kosten kunt laten storneren of terugdraaien. Als het misloopt, kunt u altijd snel de kredietkaartmaatschappij bellen en een tijdelijke afschrijving laten opheffen, net genoeg om uw geld terug te krijgen, maar zonder welke u geen aankopen zult kunnen doen. Het is duidelijk dat dit alleen goed is voor het VK en eventueel één vergelijkbaar land, maar voor alle andere landen zal het u helpen om problematische webshops te identificeren.

Lees meer:

Herenmode webshop 

Online streetwear shop 

Herenmode online kopen